Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Oktober 2004


Strukturen på plads


Der ånder fred og ro på kulturområdet efter det endelige forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti om konsekvenserne af strukturreformen


I det forløbne halve år er der sagt mange knubbede ord om hastværk med strukturreformen. Nu foreligger et endeligt forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti - og oppositionen har været påfaldende mundlam. Al frygt er åbenbart vendt til det gode.

Regeringens oplæg i april måned forsøgte at imødekomme den centrale pointe i Strukturkommissionens betænkning med at opnå en mere klar opgavefordeling mellem staten og kommunerne. Man skulle begrænse blandingsøkonomier mest muligt. De ændringer, der er kommet siden, har vist, at Strukturkommissionens forudsætninger ikke helt kunne holde. På en række områder fastholder man blandingsøkonomi, hvor både stat og kommuner fremtidig er forpligtet. Man kan sige, at den konkrete virkelighed har præget processen, og vist, at det teoretiske ønske ikke sådan lige kunne gennemføres.

Diskussionen har været størst på teaterområdet, hvor regeringens oprindelige udspil helt trak staten ud af centrale teaterpolitiske områder. Derfor er det også naturligt, at det er på netop teaterområdet, forliget giver de største ændringer i forhold til regeringens udspil. Forliget tydeliggør, at strukturreformen skal fastholde kulturpolitisk status quo.

DSL DST HL HT

Indtil 1991 hed det Den storkøbenhavnske Landsdelsscene, som blev ændret til Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab. Teatrene havde ønsket at det nu skulle blive til Hovedstadens Landsdelsscene, men nu kommer det til at hedde Hovedstadens Teaterfællesskab (initialerne er vel efterhånden ledige?). Teatersamarbejdet mellem 8 teatre i hovedstadsområdet kan få mange navne, men består i nogenlunde samme form som nu.

Regeringens strukturforslag var, at de 8 teatre skulle lægges ud til kommunerne. Nu bliver teatrene i stedet statslige i den forstand, at man etablerer en selvejende institution med det overordnede ansvar og lokale bestyrelser for de enkelte teatre. Det er muligt, at navneskiftet og etableringen af en ny hovedbestyrelse for teatersamarbejdet kan give ændringer - men det er i givet fald ikke ændringer betinget af strukturreformen.

Egnsteatrene fortsætter som hidtil med kommunal støtte og statslig refusion. Teaterrådet skal også fremover godkende egnsteatre. Eneste væsentlige forskel er, at den statslige støtte til egnsteatrene fremover vil være rammestyret. Det betyder, at udvidelser af rammen til egnsteatre fremover vil blive politisk diskuteret og ikke ske automatisk.

De hidtidige billetkøbsordninger nedlægges. Pengene skal dog også fremover bruges til teatrenes publikumsaktiviteter.

Øvrige teaterområder er uændret af reformen. Eksempelvis fortsætter refusionen til kommunernes køb af børneteaterforestillinger som hidtil.

1 politisk ændring

I realiteten er der kun et eneste felt, hvor Strukturreformen fører til politiske ændringer. Fremover forpligtes kommunerne til at drive musikskoler. I forvejen indebar regeringens forslag, at musikskolerne skulle drives af kommunerne uden statsligt tilskud. Der er i dag musikskoler i 231 af landets 271 kommuner. Mange af de 40 kommuner, som ikke har musikskoler vil givetvis blive lagt sammen med andre kommuner. Det vil derfor være særdeles få kommuner som bliver tvunget til at etablere en musikskole på grund af strukturreformen.

Dansk Folkepartis fingeraftryk

For Dansk Folkeparti har det været vigtigt, at sikre at opgavedelingen med Fortidsminder er hensigtsmæssig. Derfor har Dansk Folkeparti sikret sig, at amternes hidtidige opgaver med fortidsminder fremover skal klares af staten.

Forliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti skal nu udmøntes i en række lovforslag på de forskellige områder. I november/december forventes Kulturministeriet at sende lovforslag i høring (teaterlov, musiklov, museumslov osv). Lovforslag forventes fremsat i begyndelsen af 2005, så vedtagelse kan ske i løbet af foråret.

Der var stor dramatik i luften, da forhandlingerne mellem regeringen og oppositionen om strukturreformen brød sammen. Oppositionen annoncerede, at den kommende valgkamp vil komme til at handle om strukturreformen. Hvis der overhovedet bliver plads til kulturpolitik i den kommende valgkamp, bliver det næppe strukturreformen det kommer til at handle om.

Læs også:
Kulturens struktur besluttet
Rimer strukturen på kulturen?
Kulturens nye Danmarkskort
Farvel til gulerødderne
Teatre i krydsild
Kan kommunerne kulturen?
Fra arkivet:
Kulturen og kommunestrukturen
Fra gulerødder til væksthæmmere
Kommunereform giver flere kulturkronere

Søndag Aften 10/2004

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.